Zo maak je muren geluidsdicht

Genieten in stilte van je favoriete serie of ongestoord werken aan je project. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Regelmatig storen we ons aan of raken we afgeleid door geluiden van buitenaf. Er is niets zo vervelend als geluidsoverlast in huis of op je kantoor. Als je thuis niet kunt genieten van de rust of op je kantoor niet geconsenteerd kunt werken, wekt dat irritatie op. Met goede geluidsisolatie is dat probleem snel opgelost.

Wat is geluidsisolatie?

Geluidsisolatie is eigenlijk het afschermen van een ruimte voor geluid van buitenaf. Niets meer, niets minder. Met geluidsisolerende materialen hou je dan het lawaai buiten de deur. Hoewel het op elkaar lijkt en vaak door elkaar wordt gebruikt, is geluidsisolatie niet hetzelfde als geluidsabsorptie. Bij geluidsabsorptie wordt het geluid binnen een ruimte verminderd. Dit zorgt bijvoorbeeld voor minder galm en echo in je woonkamer. Geluidsisolatie voorkomt daarentegen dat geluid je kamer binnenkomt. 

Hoe werkt geluidsoverdracht?

Geluid kan op verschillende manieren worden overgedragen. Vaak gebeurt dat via de lucht of door contact. Je raadt het al: bij luchtgeluid verspreidt het geluid zich door de lucht. Deze vorm van geluidsoverdracht gaat dwars door muren, ramen en deuren. Denk bijvoorbeeld aan spraak of muziek. Wanneer je kamer niet goed afgesloten of geïsoleerd is, hoor je dus geluid van buitenaf.

Als  geluid ontstaat door fysiek contact met een oppervlakte, hebben we het over contactgeluid. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je meubels over de vloer verschuift of met je vuist op de muur bonkt. Het geluid verspreidt zich via muren, plafonds en vloeren en geeft soms ook overlast in aangrenzende ruimtes. Wie heeft er nou nooit last gehad van buren die een gat in de muur aan het boren zijn?

Materialen voor geluidsisolatie

Gelukkig zijn er verschillende manieren en materialen die helpen bij het verminderen van geluidsoverlast. Deze materialen hebben stuk voor stuk hun eigen voor- en nadelen. 

Met isolatieplaten isoleer je vloeren, plafonds en muren. Ze werken niet alleen geluiddempend, maar zijn ook vaak brandwerend en zorgen dat warmte blijft hangen. Het nadeel is dat ze vaak dik zijn en de afwerking ervan tijd kost.

Weleens gehoord van geluidwerende verf? Dit wordt vaak gebruikt op binnenmuren en plafonds. De verf bevat bepaalde stoffen die geluid absorberen. Het voordeel van de verf is dat het dun is en eenvoudig aan te brengen is. Het nadeel is dat het doorgaans minder goed werkt dan sommige andere geluidsisolerende materialen.

Met geluiddichte gordijnen hou je ook het lawaai buiten de deur. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te vervangen en maken natuurlijk direct je kamer een stuk donkerder. Net als bij de verf werken deze gordijnen minder geluiddempend dan andere materialen.

Naast gordijnen zijn er ook speciale geluidsisolerende deuren en ramen. Deze zijn ontworpen om geluidsoverdracht via ramen en deuren te verminderen. Ze zijn effectief en isoleren je kamer, waardoor je ook nog energie bespaart. Het nadeel is dat er wel een prijskaartje aan hangt.

Het beste alternatief: Akupanelen

Al deze materialen hebben zowel voordelen als nadelen. Wil je geluidsdempend materiaal dat echt werkt én ook nog eens stijlvol is? Dan zijn Akupanelen het perfecte alternatief. De akoestische panelen zijn een stijlvolle en moderne oplossing voor het verminderen van ruis en het verlagen van het geluidsniveau. De houten panelen zijn gevuld met geluiddempend materiaal. 

De akoestische wandpanelen hebben veel verschillende voordelen. Allereerst werken ze zowel geluidsabsorberend als geluidsisolerend. Zo verbetert de akoestiek in de ruimte, waardoor er minder galm is en je elkaar, maar ook je muziek, film of online meeting beter kunt volgen. Daarnaast helpen ze niet alleen bij geluidsoverlast, maar zijn ze ook stijlvol en eenvoudig te installeren. Een echte aanwinst voor je aan je wand!

Hoe maak je muren geluidsdicht?

Er zijn verschillende manieren waarop je muren geluiddicht kunt maken. Je kunt massa toevoegen aan de muur, een luchtspleet maken en dus verschillende isolerende materialen installeren. Toch is de meest eenvoudige en meest stijlvolle manier het bevestigen van Akupanelen aan de muur. Deze zijn in drie simpele stappen te installeren:

  1. Bepaal de plek en zorg voor een schone en egale wand.
  2. Meet de panelen, zaag ze eventueel op maat en markeer de plek van de panelen op de muur. 
  3. Bevestig de panelen eenvoudig aan de muur met montagekit of schroeven.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een muur geluidsdicht te maken met Akupanelen?

De kosten van het geluiddicht maken van een muur met Akupanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt af van het materiaal van het paneel, de oppervlakte van je wand en hoeveel van je muur je wilt bedekken. Bekijk ons assortiment voor actuele prijzen of neem contact op voor meer informatie.

Wat zijn de voordelen van Akupanelen ten opzichte van andere materialen?

Akupanelen hebben veel voordelen ten opzichte van andere geluidsisolerende materialen. Allereerst werken de panelen niet alleen isolerend, maar ook geluidsabsorberend. Hierdoor heb je minder echo’s en galmen in je kamer. De Akupanelen zijn daarnaast stijlvol. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afwerkingen en kleuren. Zo is er altijd een paneel dat bij jouw inrichting past. De panelen zijn milieuvriendelijk, want ze worden gemaakt van duurzame materialen. Tot slot zijn de panelen veelzijdig. Ze kunnen overal en in elke ruimte eenvoudig geïnstalleerd worden.

AkuPanel